Autorski tekstovi

Put putujem…
Put putujem…

Svijet je knjiga, onaj koji ne putuje pročita samo jednu stranicu. Govori li Sveti Augustin uistinu točno, svaki će od nas sam procijeniti. Želimo li čitati samo jednu stranicu ili pak žudimo za novim sadržajem, još nepoznatom radnjom, za svakom sljedećom stranicom?

Čudesno je putovati. Putovanja nam pružaju jednu novu stvarnost, odmak od svakodnevice, užitak življenja. I da, stvarno je samo jedan korak potreban da bi se krenulo na putovanje od tko zna koliko milja. Ali putovanje ne mora uvijek biti negdje daleko od kuće. Putovanje započinje već u eksploziji ideja i zamisli, u maštanju i sanjanju…

Osim što nam pruža odlazak na, za nas, neposjećeno mjesto, putovanje nam daje okus nečeg novog i obećava nam avanturu. Važno je samo znati se postaviti – željeti sve otkriti, ali ne previše planirati. I sami znamo da pretjeranim planiranjem ne dopuštamo biti iznenađeni i spremni na avanturu.

Gdje? Kamo? Kuda? Pitanja su koja nam se postavljaju prilikom planiranja putovanja, a nakon njih, naravno, slijede i ostala. Krenuti s jednim ruksakom ili ponijeti kofer na kojem pucaju zatvarači? Nasreću, izleti sa školom, maturalci i ostala osobna putovanja naučila su nas mnogočemu, a posebno koliko i koje stvari nositi sa sobom. No, uvijek, čini se, radimo iste pogreške: neke stvari na putovanjima uopće ne koristimo, neke redovito zaboravljamo, a za neke ni ne znamo da smo ih ponijeli.

Punjač, osobna iskaznica, mobitel i novci ono su što je neophodno na svakom putovanju i bez toga se ne usudimo ići nikamo. Mobiteli s dobrim kamerama odavno su zamijenili fotoaparate, a svaki korak mladih turista obično je objavljen i dostupan na društvenim mrežama. Putovanja sve češće postaju manje osobna te tako iz udobnosti svojega doma možete, u virtualnoj realnosti, posjetiti kilometrima udaljenu destinaciju gdje se trenutno odmaraju celebritiyji. Sami biramo želimo li dijeliti naša iskustva i dojmove s drugima ili pak biti jedan od onih s kojim se ti doživljaji dijele.

Svakim se danom otvaraju nove prilike te znatiželjno otkrivamo, u našim očima, još neistražen svijet. Svako nam razdoblje nudi izazove koji se naizgled čine nesavladivima.

Svijet je doista opsežno štivo, a naš je život tek putopis koji sadrži samo dio stranica koje smo „pročitali“. Takva se knjiga ne može posuditi u knjižnici. Ta nam je knjiga svima ponuđena, a jedino o nama ovisi jesmo li spremni i koliko smo hrabri čitati, ustrajati, okrenuti sljedeći list. I još jedan, i još jedan…

ANA ŽAGMEŠTAR

Moglo bi vas zanimati...