Autorski tekstovi

Kako pripremiti dobar govor?
Kako pripremiti dobar govor?

Svaka osoba koja se našla u situaciji da mora održati javni govor zasigurno se suočila i s tremom te pitanjima o tome kako bi taj govor trebao izgledati. I osobe kojima je javni govor dio svakodnevice reći će vam kako je trema i dalje prisutna te da nju ne moramo nužno doživjeti kao nešto neugodno. Što se samog govora tiče, postoji nekoliko komponenti koje bi svaki trebao sadržavati čime se osigurava njegova dobra struktura te da on bude razumljiv publici.

Dobar je početak iznimno bitan, njime stječemo naklonost publike prema govorniku, odnosno sebi, ali i prema temi samog govora. Naklonost prema govorniku publika će najlakše steći ako on u početku ispriča neku umjerenu šalu, a koja je povezana s onim o čemu će kasnije govoriti ili pak iznese primjereni citat. Osim toga, u uvodu se najavljuje i tema središnjeg dijela govora. Upravo je središnji dio govora najzahtjevniji za pripremu, a čini i najveći dio njegove strukture. Da bi bio uspješan, važno je da odredimo glavne ideje ili hipoteze o kojima ćemo govoriti. Ako je tih ideja previše, publika ih neće moći pratiti, te je stoga važno podijeliti ih u nekoliko smislenih kategorija. Pri razradi svakoj je ideji potrebno posvetiti otprilike jednak dio vremena, a zanimanje publike dodatno ćemo probuditi korištenjem različitih primjera, bilo vlastitih ili onih iz knjige. Govor nije završio iznošenjem ideja u središnjem dijelu, već ga je važno „zaokružiti“. U zaključku je važno ponoviti središnju misao čitavog govora te sažeti rečeno u središnjem dijelu. Također, publiku možemo pozvati na čitanje knjige, gledanje filma i slično, ako se žele dodatno informirati o našoj temi. Najčešći način završavanja govora jest uporaba citata koji odgovara središnjoj misli govora, a nerijetko ga govornici završavaju nekim dramatičnim riječima koje su sami osmislili čemu govoru daju dodatan naboj.

I za sam kraj, na umu imajte Churchillove riječi: „Govor bi trebao biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo.“

Aleksandra Šteingel

Moglo bi vas zanimati...